Za model odličnosti EFQM se navdušujejo tudi v Iranu

Uroš Gunčar kot evropski ocenjevalec ocenjeval iransko podjetje SAPCO. Gre za prodorno in na mnogih področjih pionirsko podjetje v Iranu. SAPCO je podjetje, ki upravlja celotno verigo dobaviteljev in vezano na to tudi razvoj avtomobilskih delov za Iran Khodro Industrial Group največjega proizvajalca avtomobilov v Iranu (le ta postaja tudi največji proizvajalec avtomobilov na Srednjem vzhodu – Meadle East). (www.sapco.com).

SAPCO je bil ustanovljen leta 1993 s strani IKCO in v 17 milijonskem Teheranu velja za eno vodilnih podjetij. Delovna mesta v tem podjetju, kjer ima večina fakultetno izobrazbo so izredno iskana. Letni promet presega 3 milijarde dolarjev in je do svetovne krize skokovito naraščal. Tesno so povezani s francoskim koncernom Peugeot. Presenetila nas je iranska gostoljubnost in decembrski sneg.

5-1

Teheran sicer leži južneje od npr. Sicilije, vendar je nadmorska višina velemesta okoli 2500 metrov. Samo ocenjevanje je bilo naporno, saj smo bili v ekipi le trije (angležinja, švicar in slovenec), namesto petih od katerih sta dva tik pred odhodom zbolela. Zaključno poročilo je bilo sprejeta z velikim odobravanjem in povabilom, da se ob prvi priliki vrnemo, vendar z več časa za obisk zgodovinskih in ostalih znamenitosti, ki krasijo Iran, preko katerega je tekla svilena pot.

5-2