Slovenska poslovna delegacija v New Yorku sklenila obisk ZDA

Predstavniki različnih slovenskih podjetij so v New Yorku sklenili poslovni obisk ZDA, ki sta ga od 28. septembra do 6. oktobra organizirala Slovensko-ameriško poslovno združenje (Saba) ter agencija Spirit. Podjetja so spoznavala stanje na trgu in nekatera razmišljajo o odprtju predstavništva v ZDA.

Obisk so pod vodstvom predsednika Sabe in nekdanjega generalnega konzula Slovenije v Clevelandu Jurčka Žmauca začeli v Washingtonu, nadaljevali v Pittsburghu, Clevelandu in New Yorku.

Z možnostmi, ovirami in prednostmi delovanja na ameriškem trgu so jih najprej seznanili na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu, v Pittsburghu jih je sprejela častna konzulka Slovenije Petra Mitchell, ki je gostila gospodarski forum s predstavniki ameriških podjetij, podoben forum pa je potekal potem tudi v Clevelandu.

“Za takšen obisk smo se dogovarjali, ko sem bila še direktorica obrtne zbornice Kranj, vendar je vmes prišla pandemija in se je vse skupaj zavleklo. Prišli smo kot izvidniška skupina, da potipamo ta trg in najdemo možnosti za prodajo, saj se še več podjetij zanima za to” je izjavila predstavnica podjetja za svetovanje in izobraževanje Iz srca Daniela Žagar.

Poslovnega obiska so se med drugim udeležili predstavniki podjetja Hovercraft iz Šenčurja, ki je lani dobilo nagrado za najboljše plovilo na sončni pogon v regati na Benetkah. Za izdelke podjetja, med katerimi so napihljive platforme za pristajanje helikopterjev, napihljivi kontejnerji in podobno, je vladalo precejšnje zanimanje in podjetje razmišlja o odprtju predstavništva v ZDA.

Hovercraft svoje izdelke sicer že prodaja praktično po vsem svetu, trenutno pa razvija reševalno plovilo za 500 oseb, ki bi bilo namenjeno čezoceanskim potniškim ladjam.

Predstavništvo v ZDA namerava odpreti tudi družinsko podjetje Ograje Kočevar iz Prebolda, ki proizvaja ograje in druge konstrukcije po naročilih arhitektov ali projektantov.

Janez Gunčar iz podjetja NETS, ki razvija aplikacije v podporo vodenju oziroma menedžmentu, si želi prodreti v srednja in majhna ameriška podjetja, med drugim tudi v farmacevtski industriji.

Primož Kristan iz podjetja Tero Plus iz Celja, ki se ukvarja s podporo in svetovanjem pri avtomatizaciji proizvodnih procesov, je prišel tudi v vlogi sodelavca slovenskih znanstvenikov na področju nanomaterialov za baterije, si želi najti ameriškega vlagatelja ali partnerja.

V delegaciji so bila med drugim zastopana druga podjetja, na primer proizvajalec smuči in športne opreme Slatnar, podjetje za profesionalne varnostne sisteme Provarsis in Sajko turizem, ki namerava povečati turistično menjavo med državama.