Vsi finalisti na podelitvi PRSPO 2015 so stranke NETS

12. aprila je bila podelitev priznanj RS za poslovno odličnost PRSPO 2015. Diplome za uvrstitev med finaliste sta prejeli podjetji Elektro Maribor d.d. in ŽALE Javno podjetje, d.o.o.. Obenem sta prejeli tudi diplomi EFQM za štiri zvezdice. Obema smo na poti do priznanja pomagali zaposleni v NETS. Največ direktor Uroš Gunčar, ki je tudi evropski ocenjevalec za model odličnosti EFQM in  nosilec licence za EAT – usposabljanje ocenjevalcev.

Priznanje Republike Slovenije za poslovno odličnost (PRSPO) je najvišja državna nagrada za dosežke na področju kakovosti poslovanja kot rezultata razvoja znanja in inovativnosti. Podeljuje se na podlagi meril in metodologije, ki je vzpostavljena po vzoru (evropske) EFQM nagrade za odličnost iz Bruslja, enako kot v drugih državah Evropske unije.

Za leto 2015 so bili finalisti:

  • V kategoriji organizacij z več kot 250 zaposlenimi na področju javnega sektorja: Elektro Maribor, d.d., diplomo je prevzel predsednik uprave mag. Boris Sovič

ElektroMb

  • V kategoriji organizacij z manj kot 250 zaposlenimi na področju javnega sektorja: ŽALE Javno podjetje, d.o.o., diplomo je prevzel direktor družbe mag. Robert Martinčič.

Zale

Poti do prijave na PRSPO so lahko zelo različne. Priporočljivo pa je, da se podjetje najprej samooceni, kjer dobi sliko, kje je v pogledu 9 meril modela EFQM. Pri izbiri metode za samooceno je ključno, da podjetje ve, v kateri stopnji razvoja je. Samoocena doseže svoj namen le, če pokaže priložnosti za biti še boljši, katere podjetje kasneje tudi uresniči.

Za vsako podjetje je priporočljivo tudi, da izdela tako imenovan Management dokument, kjer so v uvodu razvidne vse ključne informacije o podjetju in njegovi vpetosti v okolje, kjer deluje ter v osrednjem delu razvidni vsi pomembni pristopi ter rezultati. Omenjeni dokument je odličen zemljevid podjetja in podpora vodstvu.

Ustrezno izvedena samoocena in izdelan Management dokument pomeni že 95% priprave vloge na PRSPO.